Kako biste pravilno ugradili i kvalitetno koristili vaš kamin s ložištem na drva, trebali biste uzeti u obzir nekoliko potrebnih preduslova :

1. DIMNJAK
Predvidite dovoljan promjer dimnjaka – za otvorene kamine Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 160 – 250 mm. Otvor, odnosno priključak za kamin ostavite na visini minimalno 180 cm, zavisno o tipu ložišta i tipu kamina, od gotovog poda, pod uglom od 45°. Većina ložišta koje nudimo ima otvor Ø 160-250 mm. Za manje promjere dimnjaka naši stručnjaci će vam savjetovati odgovarajuće ložište i stil kamina koji možete sigurno ugraditi.

2. DOVOD SVJEŽEG VAZDUHA
Predvidite dovod svježeg vazduha min 200cm² (Ø 160 mm), najbolje izvana. Za dovod bit će dovoljna vodovodna plastična cijev ili metalne cijevi kvadratnog presjeka te ih postavite što je više moguće horizontalno, da biste omogućili dobar protok hladnog vazduha uz što manje otpora. Dovod vazduha je posebno važan zbog kiseonika za sagorjevanje, za zagrijavanje prostorije, te prirodnu ventilaciju prostora. Na taj način je vazduh koji struji u prostoriji i kojim se koristi vaš kamin uvijek dobrog kvaliteta čime izbjegavate iritacije koje stvara suvi vazduh.

3. ČVRSTA PODLOGA
Nužno je da podloga na koju se postavlja kamin ne sadrži mekane materijale, npr. toplotnu izolaciju – stiropor i dr. Zbog težine kamina koji je u najviše slučajeva građen od kamena, postoji mogućnost da vremenom stiropor popusti pod težinom, te u tom slučaju cijeli kamin ‘sjeda’ za nekoliko milimetara što će se ružno odraziti u obliku rascjepa spojeva na zidu. Kako biste već u početku stvorili uslove za ugradnju kamina, najbolje je da se već pri projektovanju savjetujete sa stručnjacima. Ako želite ugraditi kamin u već postojeći objekt, a ne zadovoljavate gore navedene uslove, ne očajavajte. Zatražite savjet stručnjaka koji će vam pomoći u izboru kamina koji će odgovarati uslovima koje imate. Ukoliko u svoj kamin želite ugraditi ložište, kontaktirajte nas za potrebne uslove i pripreme.

Ne prepuštajte izradu kamina bilo kome!

Kada se odlučimo postaviti kamin, želimo da on doprinosi pravoj vrijednosti doma koja proizlazi iz njegove udobnosti i ugođaja. Naši monteri garantuju da će kamin biti postavljen prema pravilima struke, u skladu sa zakonom, odredbama i sanitarnim propisima. Garantujemo Vam poštovanje visokih standarda naše kompanije koji omogućavaju sigurnost i dobro funkcionisanje kamina. Računajte na to da za naše proizvode postoji 2-godišnja garancija na ložište i na montažu, pa možete biti sigurni po pitanju kvaliteta izrade.
Predlažemo Vam navedeni slijed aktivnosti:

  1. dogovor sa nama o terminu posjete našeg prodajnog predstavnika u Vašem domu (dogovorite termin na telefon 069040541 ili direktno u našoj poslovnici)
  2. posjeta našeg prodajnog predstavnika u Vašem domu i pregled lokacije predviđene za kamin
  3. u razgovoru s našim prodajnim predstavnikom izbor optimalnog riješenja za vaš prostor, u okviru predviđenog finansijskog budžeta
  4. izrada idejne skice proizvoda ukoliko se radi o proizvodu „po mjeri“
  5. izrada individualne ponude
  6. dogovor o načinu plaćanja koji vam najviše odgovara
  7. naša narudžba proizvoda kod dobavljača i izrada elemenata u našoj proizvodnji
  8. naša montaža proizvoda koordinirano s vašim radovima na terenu
  9. servisno održavanje proizvoda